2010/06/18

Újabb munkái Németországban - V


Ez nagyon szép együttes lett, és az együttes előtt áll egy négy, négy és fél méteres szobor, Jákob harca az angyallal. Az üvegtető alá nyúlnak be a szárnyas alak tollai, krómacél tollak, egyébként bronzból az egész, egy oszlophoz rögzítve, hogy biztonsági érzetet ne sértsen. Jákob görnyedten, mintegy álmában vagy álmából ébredve harcol.

Jákob másik szobra, amely itt van Magyarországon, ugyanolyan, mint a neustadti?


Ezzel megint ugyanaz a helyzet, mint a Szent Istvánnal. Tudniillik felhasználva egyik variánsát, egy hasonló változatot Magyarorszagon is felállítottam, de ezek mind-mind külön készülnek. Amíg én élek, addig ezek nem kópiák. Miután én nyers bronzot kapok, ezek a szobrok tönkremennek az öntésnéI, és újra meg keIl csinálni őket. Nos, ezenkívül is más a helyzet. Tudniillik a neustadti Jákobnak bele kellett iIIeszkednie egy épületbe oly módon, hogy az egyik szárny alig két centiméterrel fért be a mennyezet alá. A másik szárnynak viszont fel kellett nyúlnia egy nyolcméteres üvegtérbe. Ugye, nyilvánvaló, a külső feltételek már eleve lehetetlenné teszik az azonosságot. Az itthoni Jákob küzdelme teljesen szabad térben, fák között áll, ahol messzire ki kellett nyúlniuk a szárnyaknak, hogy kitöltsék a teret. A németországi Jákob esetében fordítva van: ott a tér meghatározta, hogy hol fér eI, tehát eleve már a külseje sem azonos, a tartalma sem azonos. Az egyik diadalmas, a másik küzdelmes. Témában ugyanaz, ez kétségtelen.

Ennek a sorozatnak a záró gobelinje tulajdonképpen a világ teremtése, a genezis. Megprobálja kibékíteni a tudományos gondolatát a big bang-nek, amit többen kétségbe vonnak ma már, a hittel - és ez az ősrobbanás látszik egy öt méterszer három méteres elliptikus gobelinen. A robbanás központjában van egy aranyisten, a robbanás előterében a már fehér felhőkkel körülvett Föld. Tulajdonképpen a sorozatnak ez a záró darabja.

Van ugyan még egy hetedik, az egy miseruha. Egy 1945-ben mártírhalált halt magyar püspöknek a miseruhája, egy gobelinbe beledolgozva és a története felírva. "HAEC CASULA ORNATA FUIT ALCIS EPISCOPI GUILELMI DE GENERE APOR": "Ez a miseruha Ápor Vilmos püspök tulajdona volt..." és így tovább. Ez a gobelin egy kápolnának az oldalán függ, amelyik ez épületszárny sarkában kapott helyet.

Nos, azt hiszem, müvésznek ritkán jutott ilyen lehetőség, hogy egyetlen épület környezetében elhelyezhessen, számoljuk össze, egy, kettő ... kilenc szobrot és hét nagy gobelint. Amíg élek, mindig hálás leszek érte.

1 megjegyzés:

  1. Apor Vilmos (báró)
    * Segesvár, 1982. februar 29.
    + Győr, 1945. április 2.
    Magyar római katolikus püspök. Pappá szentelve 1915-ben, győri püspökké szentelve 1941-ben. Jótékonyságáért és közvetlenségéért már fiatal plébánosként nagy tiszteletnek örvendett Gyulán. Győri püspökként megkísérelt zsidókat megkeresztelás utján kimenteni üldözőik és deportálóik kezéből. A Vörös Hadsereg bevonulása után védelmezőleg próbált azok elé a nők elé állni, akik a püspöki palotába menekültek oltalomért: részeg kalonák egy csoportja rállőtt és három nappal kesőbb belehalt sebeibe.

    VálaszTörlés