2010/06/17

Mártírok, áldozatok és hősök - XV


Itt még egy másik mártíremlékművet is látunk: Kulich Gyuláét.
Ki volt Kulich Gyula?


Masfél évvel ezelőtt értesitést kaptam, hogy mostantól nem Kulich Gyulának hívják ezt az emlékművet, hanem mártíremlékműnek, ami teljesen indokolt. Ha a neve Kulich Gyula-emlékmű, tulajdonképpen senki sem tudja se Magyarorszagon, se máshol, hogy ki volt Kulich Gyula. Egyik mellékszereplőe volt a Horthy-korszakban a munkásmozgalomnak. Én magam is csak akkor hallottam róla közelebbit, amikor a megbízást kaptam, hogy csináljak róla emlékművet.

Egy kis szabólegény volt, aki Békéscsabán született, majd feljött Budapestre es rövid ittlét után letartóztatták és internálták. Az internálótáborból átkerült egy német koncentrációs táborba, ahol meghalt. Ez a sors tulajdonképpen alkalmassá tette volna számomra az ő személyét és nevét, hogy egy általánosabb mártírfogalomhoz közelítsek vele. Ám a róla megmaradt fénykép egy polgári ruhás emberkét mutat; e földi alakjában nem tűnt nekem alkalmasnak arra, hogy mondanivalómat, amit a mártíromságról akartam mondani, ebben a formában fogalmazzam meg.

Ezért készítettem el a jelenleg itt látható mártíremlékművet: az elképzelésem az volt, hogy ha egy fát kitépek a földből, a gyökerei között feltétlenül egy halottat fedeznék fel, hiszen a fák ebből élnek. Tehát azt akartam vele mondani, hogy a mártír halála tuldajdonképpen a természet rendjébe ilIeszkedik; ahogyan a fa a bomló testből él, úgy egy mártír, egy gondolat mártírja a gondolatnak a fává terebélyesedését teszi lehetővé a halálával.

1 megjegyzés:

  1. Kulich Gyula
    * Becs, 1914. január 20.
    + Dachau, 1944.
    A magyar munkás- és ifjúsági mozgalom, valamint az antifasiszta ellenállás résztvevője. A dachaui koncentrációs táborban pusztult el.

    VálaszTörlés