2010/06/17

Mártírok, áldozatok és hősök - XVIII

Múlt héten Gödöllőn és Vácott jártam és a Lenin-szobrait kerestem. - Nincsenek már ott, nincsenek sehol. - Közben már megtudtam, sajnos. Bárkit kérdeztem, azt mondták, hogy nagyon sajnálják.
Hát, nézze, ez ugyanannak a primitív gondolkodásmódnak a másik oldala. Amikor a magyarországi bányászat tönkrement, akkor bányászszobrokat csináltattak. Attól nem lett jobb a bányászat. Na és ha ledöntöm a szobrokat, attól se lesz jobb. Ez egy más sík, a kultúra síkján való gondolkodás - és ennek az azonosítása a mindennapi élettel, ez éppen olyan primitív, mint amilyen volt a fordítottja. Elvenni vagy odatenni egy jelképet - semmi köze sincs a való életnek hozzá. - És ezeket az elvitt Lenin-szobrokat lehet még látni valahol? - Én nem tudom, hogy még megörizték-e őket. Amikor levették az elsőt, akkor én felajánlottam, hogy megveszem. Tudniillik sajnáltam volna, hogyha eltűnik. De akkor nem akarták ideadni. Később, amikor már ideadták volna, addigra már annyira értelmetlen lett volna részemről a megőrzése. Nem tudtam volna hova tenni, és lemondtam róla, hogy megvegyem. - És arra a helyre készültek, nem máshová. - Persze. Nem lehet őket máshol felállítani. Szóval, ez volt a probléma ezzel a Leninnel is, a kaposvárival. Ahogyan az árnyak vilagából jönnek ki ezek az alakok, egy ilyen ferdülő úton, amin nem is lehet járni, annyira ferde ez az út - tehát az áttétel evidens kellett volna hogy legyen.

1 megjegyzés:

  1. Lenin, Wladimir Iljics
    * Szimbirszk, 1870. április 22.
    + Gorki (Moszkva mellett), 1924. január 21. Orosz kommununista politikus. 1895-ben letartóztatják forradalomra való felbújtás miatt, 1897-1900 között száműzetésben él Szibériában. 1900-ban emigrál (London, München, Gen)f. Az 1905-ös forradalom után, amelyben nem vitt jelentős szerepet, ismét külföldre kénytelen távozni és 1907-1917 között emigrációban él. 1917-ben német segítséggel hazacsempészve, fegyveres felkelésre hív fel; az októberi forradalom győzelme után a Népbiztosok Tanácsának elnökeként kezébe veszi a hatalmat es mind keményebb eszközökhöz nyúl. Ellene elkövetett merénylet következményeibe halt bele.

    VálaszTörlés