2010/06/17

Mártírok, áldozatok és hősök - XX


Szokatlan es kitünő a "Partizán“ című alkotása is, melynek a vázlata itt látható. Ezt nagyban is meg tudta valósítani?

A partizánemlékműnek ez az eredeti terve, ami itt van kiállítva. Egy partizánt, szerintem, ha jobb kezében zászlót lobogtat, a bal kezében pedig egy revolver van, akkor azt nem tekinti senki ellenségnek, hanem bolondnak. Azt akkor nem letartóztatják, hanem az elmegyógyintézetbe zárják. A partizán, azt jelenti maga a szó is, hogy titokban cselekvő, tehát a figurának bele kell süllyednie a falba szinte.

Gyerekkoromban futottunk el ilyen hosszú deszkakeritések mellett, az ujjunkat végighúztuk és a résekbe mindig beleugrott az ujjunk. Plakátokkal voltak ezek a falak teleragasztva, s élveztük, hogy a plakátok beszakadnak. Erre emlékeztem, amikor megcsináltam egy falat, amelyre plakátok vannak feltéve és aminek háttal nekitámaszkodik a partizán.

Magát az emlékművet később aztán nem így vitelezték ki. Nem fogadták el az én javaslatomat. A zsűri megbízott egy épitésznőt, hogy csináljon egy szép, „nett" hátteret - nézni is borzasztó. Akkor ezen nem lehetett segíteni.

Később felajánlottam egyszer, hogy megcsinálom rendesen, de azt mondták, nem fontos. Elég, ha megvan ilyen kicsiben. - A nagy szobor pedig hol áll? - Valahol Újpesten. De rettenettes körülmények között, mert ez a kedves építésznő csiszolt kövekből, mészkőből mint egy spanyol legyező, olyan falakat művészkedett köréje. Szóval nagyon rossz a háttere a valóságban.

A kicsi vázlatot, azt hiszem, nyugodtan tarthatom jónak. Ebben az évben megvette tőlem egy amerikai gyűjtő, és azon kivül is van valahol még egy - múzeumban vagy gyűjteményben. Úgy emlékszem, hogy négy darabot készítettem belőle. Érdekes kísérlet volt számomra a környezet direktsége - tehát az lett volna, ha megcsinálhatom, ugye - ezek a megnövelt deszkapalánkok, ami lehetett volna akár beton is, mivel az a deszka lenyomata. A plakátokat meg lehetett volna csinálni zomancozott krómlemezekből. És ezekből létre lehetett volna hozni egy valóban modern, kitünő emlékművet. A nagy szobor viszont magán viseli annak a konformista törekvésnek a jegyeit, ami mindig is jellemezte a szocializmus művészetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése