2010/06/18

Újabb munkái Németországban - IV

A folytatása az volt, hogy tovább terjeszkedett a klinika, amelynek a neve most Rhön-Klinikum. A klinika igazgatósága, úgy látszik, bizalommal viseltetik irántam, s e két előzmény után még sokkal bonyolultabb feladattal bíztak meg: oldjam meg egy új épületszárny kapcsolódását. L alakban kapcsolódik egymáshoz a régi és az új rész, amellett áttört, átlátszó és rettenetesen bonyolult. Azt hiszem, életem legszebb feladata volt ez. E nagyon bonyolult feladathoz bonyolult megoldásokat is választottam. Úgy alakítottam ki az új épületszárny kapcsolódását, hogy szobrokat és gobelineket alkalmaztam. Tematikai összefüggés van a szobrok és a gobelinek között. Gyönyörű feladat volt. - Már korábban is csinált gobelint? - Én már készítettem gobelint korábban is, de csak kicsit. Ennél szebb és jobb kihívást, mint egy ilyen hatalmas gobelin, elképzelni sem lehet.

Az első gobelin, amely egy hatalmas, rózsaszín háttér előtt egy aranylevelű fa, tulajdonképpen egy bibliai történetnek, Zsuzsanna történetének megjelenítése, illetve továbbgondolása. Daniel próféta tizenharmadik könyve szerint a két öreg meg akarja zsarolni Zsuzsannát. A próféta megkérdezte az egyik öreget, hol látta paráználkodni Zsuzsannát? Mire ez azt mondta, hogy egy masztixfa alatt. Ez a masztixfa majdnem természetes nagyságban egy gobelinen jelenik meg vagy hét-nyolc méter szélességben. Ennek a fának a levelei közé fonódik a második fa, amelyről a másik öreg mondotta, hogy ő meg ott látta paráználkodni Zsuzsannát - egy tölgyfa alatt. Ez ezüstlevelű; és ez világossá tette a próféta előtt, hogy Zsuzsanna mond igazat és ezek a vének pedig hazudnak. Lefejeztek hát a két hazug öreget ... A sarokig húzódik ez a két gobelin, tehát a masztixfa és a tölgyfa. A sarkon úgy fordulunk át, hogy egy körülbelül három és fél, négy méteres tölgyfa oszlop tetejéről indul el egy hat méter hosszú bronzlepedő, ezen fekszik Zsuzsanna aktban. A két öreg feje pedig az oszlopon van.

Ezzel fordítottam be a szemlélőt a térbe, amely térnek a másik végén, egy beszögellésben egy további hatalmas gobelint helyeztem el, a csodálatos halászatot. Ez esetben a bibliai történetét a halak szempontjából nézve ... Halak ezrei usznak egy tengerben, bevillanó fényben és egy aranyháló fogja be öket.

Két verdürt készítettem bal és jobb oldalra, az egyik egy megrakott hajó, amelyik jön kifelé, és áradnak felénk a tenger szennyes hullámai, a másik verdűr pedig mintegy befejező része ennek, madarakból egy nagy kérdőjel, aláírás helyett pedig hét flamingó látható a jobb sarokban.

1 megjegyzés:

  1. http://klinikseelsorge-bad-neustadt.de/bwo/dcms/sites/bistum/seelsorge/von_a_-_z/klinikseelsorge_nes/kunst.html

    VálaszTörlés