2010/06/17

Portrék - I




A múltkor a művészeti elvontságról, általánosításról, elrejtésről volt szó. A portréknél ugyanazoknak az alapelveknek egy másik vetületéről beszélhetünk, vagy inkább az ellenkezőjéről?

A múltkor elmondottakból tulajdonképpen már következik az a tény, hogy én a megközelítésnek, tehát az öröklét megközelítésének ezt a bizonyos, az impresszionizmusban elért alanyi módját választottam. Ezért tevékenységemben a portré nagyon jelentékeny szerepet játszott. Akár a természet egy-egy pillanatának a "portréja", akár egy ilyen viszonylagos, rövidre szabott kis öröklét, amilyen egy emberélet, egy arcmás, ez mind jelentékeny és beleillö jelenség volt az én vállalt művészi munkámban.

Tulajdonképpen a legkorábbi ilyen portrékat úgy készítettem, hogy az illetö személyt soha nem láttam. - Mint Radnóti? - Például Radnóti. Csináltam én olyan portrét is, például a késöbbiekben Károlyi Mihály portréját a politikusportrék közül vagy a régiek közül a professzor portréját.

1 megjegyzés:

  1. Károly Mihály (gróf)
    * Budapest, 1875. március 14.
    + Vence (Franciaország), 1955. március 19. Magyar polgári forradalmár politikus. 1913-tól a Függetlenségi Párt elnöke. 1918. október 31-étől miniszterelnök, a polgári köztársaság kikialtása után köztársasági elnök, de nem volt képes az események radikális balratolódását megakadályozni, 1919. március 21-én lemondott es önkéntes száműzetésbe vonult. Csak 1946 májusában tért vissza Magyarországra, 1947-49 között hazánk franciaországi nagykövete. A Rajk László és társai elleni hazug per hatására benyújotta lemondását.

    Radnóti Miklós
    * Budapest, 1909. május 5.
    + Abda, 1944. november 6. és 10. között.
    Magyar költő. Gimnáziumi tanár, műfordító. Mert zsidó volt, munkaszolgálatra hurcolták eI és amikor gyalogmenetben hajtották egy németországi haláltábor felé, útközben német SS-Iegények tarkón lőtték.

    VálaszTörlés