2010/06/17

Märtyrer, Opfer und Helden - XIII

Szeretnék újból visszatérni a Bábij Jár-ra. Engem különösen az érint meg, hogy az áldozatokat Krisztusalakban ábrázolja. Ez erős szimbolikus hatást vált ki, amely sokféle módon értelmezhető.

Nézze, ez egy metamorfózis tulajdonképpen. A szenvedésben istenné válik az ember. Ez egy Thomas Mann-i gondolat. Thomas Mann a Josef und seine Brüder-ben írja le ezt az átmenetet, hogyan válik halottá a Fáraó. A csontjai ezüstté válnak. Ahogy Thomas Mann ezt olyan szépen leírja, ez a metamorfózis zajlik le tulajdonképpen itt is. A szenvedő és meghaló ember, aki Krisztussá, Istenné válik. Itt megint csak egy eseményt hoztam oda: a sziklát nem tudom átváltoztatni, ezeket a vájatokat nem is akarom megváltoztatni, tehát megváltoztatom az áldozat személyét. A személyek, akik oda belezuhannak, azok válnak Krisztussá.

Hát ez akkoriban jó támasz lett volna, hiszen lehet művészettel politizálni tulajdonképpen. Akkoriban nem nagyon örült ennek senki. Én úgy gondolom, hogy a művekkel való politizálást nagyon tisztességesen csináltam. Sok kockázat vállalásával. Persze ma már nem érdekes, hogy ez akkor kockázatos volt-e vagy sem. Aki ma mondja el ugyanazt, annak már szabad hangosan kiabálnia, nekem még el kellett rejtenem ezt. De sokat nyertem vele, mert ha az ember megtanul úgy beszélni, hogy a mondatainak több értelme is legyen, akkor tulajdonképpen a költészethez kerül közé. Mert egy költői mondat az nemcsak annyi, amennyit jelent, hanem több van mögötte, úgyhogy a második vonulat, a költöi második vonulat az néha több, mert más jelentésben kimondatlan.

1 megjegyzés:

  1. Jevtusenko, Jevgenyij Alekszandrovics.
    Sima állomás (Irkutszk körzetében), 1933. július 18.
    Orosz-szovjet költő, korai "maskéntgondolkodó". Költeményei közül mindenekelőtt a "Bábij Jár" (1961) és a "Sztálin örökösei" (1962) vált híressé.

    Mann, Thomas
    * Lübeck, 1875. június 6.
    + Zürich (Svájc), 1955. augusztus 12.
    A német polgári irodalom legnagyobb képviselője; regényíró, novellista, esszéíró. 1929-ben megkapta az irodalmi Nobel-díjat, jóllehet olyan főművei, mint például az itt említett "József és testvérei" (1933-43) még meg sem jelentek. Magyarorszagon többször is jár felolvasókörtúton s a magyar értelmiség, valamint a művelt polgárság körében igazi Thomas Mann-kultusz alakult ki. Hitler hatalomra jutása után Thomas Mann az emigránssorsot választotta.

    VálaszTörlés