2010/06/17

Mártírok, áldozatok és hősök - XII





Ennek az egész bonyolult történelmi képnek volt ez kitunően sikerült emlékműve. Sajnos nem tudok változtatni azon, ami történt; aktuál-propagandára fel lehet használni mindent, és ilyen átmeneti időkben nagyon sok olyan önmagára átmenteni akaró, úgy értem, hogy felelőtlen, felületes emberrel lehet találkozni, akik mindezt nem hajlandók végiggondolni, még ha képesek volnának is.

De többnyire nem is képesek. Mert végül is volt ott egy emlékmű, amely Kun Béláról szólt - és mit számít az, hogy Kun BéIának a történelmi helyéről az akasztófa alatt és a kísértetektől való búcsúzásáról? Ugye, milyen nehéz ezt felfogni? Szóval ilyen bonyolult tulajdonképpen egy művészpálya...

1 megjegyzés:

  1. Kun Béla
    *. Lele, 1886. február 20.
    + Szovjetunió, állítóIag 1939. november 30. Magyar kommunista politikus. 1916-18 között orosz hadifogságban volt, hazatérése után megszervezte a Kommunisták Magyarországi Partját és 1919 marciusában kikiáltotta a Tanácsköztársaságot; a Népbiztosok Tanácsának elnöke lett. A Tanácsköztársaság bukása utan, 1919 augusztusában Ausztriába, 1920-ban a Szovjetunióba menekült. A "nagy tisztogatás" idején (1935-38 között) letartóztatták és valószínűleg agyonlőtték.

    VálaszTörlés